Öka ditt välmående och bli en bättre medmänniska

Hej Bloggen att skapa nya vanor är inte lätt.

Gamla vanor sitter hårt av flera anledningar. Bland annat spar vanor mängder av energi för oss. Att gå på autopilot är extremt energisnålt; hjärnan använder då den reflexmässiga ”reptildelen” vars hastighet är ca 11.000 000 bits/sek. Medan när vi ska lära nya beteendemönster behöver vi förflytta hjärnverksamheten fram till vår frontallob där vårt logiska, empatiska och strategiska tänkande finns. Det kräver mycket mer energi och här driver hjärnan med en hastighet på ca 40 bits/sek. Oerhört mycket långsammare. Det är en av anledningarna till att vi gillar att göra saker vanemässigt. Ca 45 % av allt vi gör sker på rutin och 82 % av oss har samma morgonrutiner.Vanornas tre steg

Det finns ett enkelt mönster som varje vana följer:

1. Trigger – som utlöser vanan

2. Vanan, rutinen utförs

3. Belöningen – det du tjänar på att göra det du gör

Genom att känna igen mönstret kan du ändra en vana.

Ett sätt att påbörja en ny vana är att länka den till något du redan gör. Då blir det som du redan gör triggern till det nya.

Huvudregler – Så skapar du en ny vana:

  • 1. Se till så att den nya vanan belönas
  • 2. Undanröj hinder för den nya vanan. Exempel: ska du äta nyttigare, se till att det alltid finns gott om nyttig mat hemma.
  • 3. Ta lärdom av bakslag: det är svårt med nya vanor. Ett bakslag kanske är en ledtråd om hur du skulle kunna göra det enklare att lyckas med nästa försök?


Sannolikheten att ett beteende ska utföras påverkas av huruvida vi är motiverade att utföra beteendet och om det är lätt eller inte att göra. Slutligen så behövs det trigger. Är motivationen låg och svårighetsgraden för hög blir vi frustrerade. Är beteendet för enkelt och motivationen för låg blir vi lätt irriterade.

Fridens Bloggen och hoppas att jag kan följa dessa goda råd.

9 svar på ”Öka ditt välmående och bli en bättre medmänniska”

  1. I have read your article carefully and I agree with you very much. This has provided a great help for my thesis writing, and I will seriously improve it. However, I don’t know much about a certain place. Can you help me?

  2. Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I’m very glad to see such magnificent information being shared freely out there.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *